Blogs bliver underkastet presseetiske regler

Min guide til skat af gaver for bloggere

Det har været rigtig svært for mig at skrive dette indlæg, og det har været enormt længe undervejs. Fordi jeg ikke selv føler, jeg har den skattemæssige ekspertise til at rådgive om skat. Jeg har derfor forsøgt mig med at få nogle kloge hoveder til at udtale sig, men det vil de sjovt nok ikke. Fordi dette ER en gråzone.

På den anden side oplever jeg, at bloggerne i den grad mangler hjælp til dette emne. Og hvis man ringer til SKAT, får man typisk en medarbejder i røret, der ikke engang ved, hvad en blog er for noget. Ikke engang min egen revisor tør udtale sig skråsikkert om det.

Derfor lægger jeg nu alligevel hovedet på bloggen og forsøger mig med min egen version af emnet “gaver og skat” for bloggere. Min viden er baseret på egne erfaringer og samtaler med kloge folk, der ikke vil citeres her. Så tag det for hvad det er: Et godt råd blogger til blogger. Jeg er IKKE ekspert i skat og virksomhedsøkonomi. Tværtimod.

Få et bindende svar fra SKAT
Hvis du vil være på den sikre side i tvivlsspørgmål – også om andre emner – der kan få større økonomisk betydning for dig, så kan det godt betale sig at bede om et skriftligt bindende svar fra SKAT for 400 kroner.

Du skal altid betale skat af gaver som du får for en ydelse
Hvis du får en gave som blogger, journalist, foredragsholder eller lige gyldigt, hvad du ellers arbejder med, så er den skattepligtig. Punktum. Ingen undtagelser.

Hvis du får en gave til gengæld for et stykke arbejde, skal du beskattes af den. Hvis du får et gavekort eller et stykke tøj fra et firma, til gengæld for at blogge om dem, er det skattepligtigt. Der er ingen undtagelser. Hvis du modtager et produkt til gengæld for en eller anden form for modydelse, så skal du betale skat. (Endnu en årsag til at det aldrig kan betale sig at blogge for gratis produkter).

Hvad er en gave og hvad er et anmeldereksemplar?
Journalister med særlige stofområder modtager jo konstant produkter eller oplevelser til anmeldelse. Og der gælder præcis de samme regler for os, som for dem. Problemet er bare, at der ikke er klare vejledninger eller regler på området.

Jeg selv modtager for eksempel en konstant strøm af skønhedsprodukter, fordi jeg er på presselisterne hos alle skønhedsfirmaerne. På præcis samme måde som en skønhedsredaktør på et magasin modtager. Det samme gælder jer, der blogger om børn, livsstil, mode, mad, gadgets – hvad som helst.

Jeg skal som blogger og som alle andre beskattes af den PRIVATE værdi, de ting har for mig.

SKAT skriver selv:

?Hvis gaven er et gavekort eller en kontantgave, skal du betale skat af beløbet. Ved tingsgaver skal du kun betale skat af den værdi, gaven har for dig.

Det er udgangspunktet for alle mine efterfølgende påstande:

 • Hvis jeg modtager en produktprøve, som jeg aldrig bruger og derefter smider den ud, så skal jeg IKKE betale skat af den.
 • Hvis jeg modtager en produktprøve og kun bruger den i forbindelse med, at jeg skriver om den på bloggen, og derefter bruger jeg den aldrig igen i privat sammenhæng, så skal jeg IKKE betale skat af den.
 • Hvis jeg modtager en produktprøve, som jeg KUN bruger privat og slet ikke i forbindelse med min blog, så skal jeg beskattes af den.
 • Hvis jeg modtager en produktprøve, som jeg både bruger privat og bruger på bloggen, så skal jeg betale skat af den private andel.

Hvordan opgør man den private andel?
At finde ud af, hvor meget jeg har brugt af en blush privat, og hvor meget der er brugt professionelt, det er jo i den grad et skønsspørgsmål, som der ikke er noget konkret svar på. Se på salgsværdien af produktet og overvej, hvor mange procent du har brugt den privat ifht. bloggen og så er den den procentsats, du skal opgive til SKAT. Der er ikke noget mere præcist svar på det spørgsmål.

Hvilken værdi har gaven fra ny?
For et gavekort skal du regne med det beløb, gavekortet er på. For en ting er det købsprisen i butikken, du skal regne udfra. Indløbspriser og lignende gælder ikke i denne sammenhæng.

Skat af præmier
Mange af jer har også spurgt til, om I skal beskattes af de præmier, I laver konkurrencer om. Det er altid virksomheden bag konkurrencen, der skal sørge for skatten – ergo ikke din hovedpine. Hvis du udlodder en af dine egne ting udenom en virksomhed, bliver det noget mere mudret – så lad være med det.

Sådan opgiver du beløbet til SKAT
Det er dit eget ansvar at opgive værdien af gaver på din selvangivelse. Du må IKKE regne med, at virksomhederne gør det. Når du udfylder selvangivelsen her i løbet af foråret, så skal du skrive beløbet i rubrik 20 på din selvangivelse (hvis du er cvr-registreret er det på en anden måde).

Hvis det drejer sig om rigtig mange produkter i løbet af et år, så kan det være en god hjælp at føre et regnskab over det undervejs. Når jeg selv skal udfylde min selvangivelse, har jeg ikke en chance for at huske alle de mange, mange skønhedsprodukter, jeg har haft mellem hænderne i løbet af et år.

Vi bruger et excel-ark til den øvelse. Husk på, at det ikke er et krav på nogen måde, og SKAT vil sandsynligvis aldrig få brug for at se det. Det er alene en hjælp for os selv. Du kan se eller downloade excelarket i en tom version her til din inspiration: Pudderdaaserne modtagne varer.

Brug din sunde fornuft
Brug i almindelighed din sunde fornuft i denne sammenhæng. Loven er som den er for at undgå at jeg kan sige til et firma, at de kan give mig en taske i stedet for løn og på den måde slippe udenom at betale skat af den. Tænk over, hvilke genstande der har en reel privat værdi for dig. Dem skal du betale skat af.

Og HUSK at jeg i denne sammenhæng kun er journalist og blogger, der gerne vil dele mine private erfaringer med kolleger. Jeg er IKKE ekspert på området og kan sagtens tage fejl.

Hvordan gør I andre? Jeg håber, I vil dele jeres gode råd, erfaringer og tvivlsspørgsmål her.

 

 

15 kommentarer

 • […] gratis staldtip her: Du kan blive meget klogere på reglerne for markering af sponsoreret indhold og skattereglerne for dette her. Og nej, det har jeg ikke fået penge for at […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Tak for et rigtig godt indlæg.

  Hvordan gør du så egentlig, når du har cvr nummer? Registrerer du gaverne under din personlige selvangivelse, eller registrerer du dem som gaver til firmaet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvis der er tale om gaver, er det gaver med en privat værdi – ergo hører de til på den personlige selvangivelse vil jeg mene. Men spørg en mere skattekyndig person end mig!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Hej! 🙂

  Tak for lidt opklaring af dette emne, synes ikke det er til at finde ud af.
  Jeg sidder selv og skal til at indberette til SKAT, men jeg er i tvivl om jeg skal indberette gaver og kontanter det samme sted. (Rubrik 20)

  Håber du vil svare 🙂

  KH Stine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Stine
   Jeg mener det, men kan faktisk ikke huske det. Jeg synes hellere, du skal ringe til SKAT og spørge.
   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • kim

   Er du lønmodtager så ja i felt 20

   er du beskattet som selvstædig erhevervdriivede under VSO ordningen skal det hele medtages under omsætning — konto gaver mm

   Hjælper gerne med opklarende kommentarer

   Kim Sonne

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Katja
  Jeg har lige som sikkert mange andre været rigtig meget i tvivl i forhold til netop dette emne, men jeg synes, at dit indlæg får flere ting til at give rigtig god mening – indtil der måske en dag kommer nogle helt klare regler, vi kan forholde os til. Så tak for det!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise Grosmann

  Katja, jeg tror ikke, at blade/magasiner som reelt er dem, der modtager produkter til omtale/anmeldelse (og ikke deres ansatte), fører exelark eller betaler skat af de mange produkter, der ender i julelotteri! De/vi beder jo sjældent om tingene, så er der måske andre regler i den forbindelse? Jeg er glad over, at du tager emnet op, jeg spurgte jo f.eks. selv Helene for nylig! Så tak (:

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Også thumbs up fra mig…
  Jeg kendte godt de regler og jeg må indrømme at jeg gætter mig lidt frem – penge er jo let nok, men gaverne… ja… det er de svære.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Respekt for at du tager den op.
  Og øv, at der ikke er klare regler.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak Majbritt

   Der er muligvis klare regler – men ikke nogen myndighed, der vil fortælle om dem 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • kim

   der er da klare regler for beskatning af honorar for udført arbejde det er ALTID SKATTEPLIGTIGT – og det er modtageres ansvar at det indberettes korrekt på selvangivelsen.

   Det er underordnet hvordan honoraret modtages om det er løn , faktureret honorar, fri bolig , telefon eller bil til rådighed eller gaver, middage etc

   Når det er løn indberettes dette af arbejdsgiver – i alle andre tilfælde skal modtageren selv – under straf ansvar angive værdien på sin selvangivelse.

   Er man i tvivl må man søge hjælp hos skatte kyndige konsulenter og det kan være svært at få noget at vide hos skat med mindre man sender et skriftlig spørgsmål da de fleste skatte medarbejdere ikke er bemyndiget til at rådgive om dette.

   Jeg har mit eget konsulenthus der gerne hjælper med dette

   med venlig hilsen

   Advice4u2
   Kim Sonne

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Blogs bliver underkastet presseetiske regler