Konkurrencer: Dele og tagge, nej tak. Like og kommentere, ja tak.

Nej, du skal ikke altid markere anmeldereksemplarer og gaver som reklame

Hvis du har fulgt med mediernes omtale af influencere den sidste tid, så kan man hurtigt få det indtryk, at gaver og anmeldereksemplarer skal markeres som reklame på blogs. Det passer ikke.

I slutningen af 2017 offentliggjorde Forbrugerombudsmanden sine seneste retningslinjer, og der står at:

Hvis virksomheden har givet dig et produkt i gave, vil Forbrugerombudsmanden anse markedsføringsloven for overholdt, hvis du tydeligt oplyser:

”Jeg har fået produktet i gave” eller ”Jeg har fået produktet gratis”

Kilde

Hvis nogen sender dig et anmeldereksemplar eller en produktprøve uden nogen som helst aftale (udtalt eller stiltiende), så kan du altså omtale den uden at skulle markere som reklame. Men du skal oplyse, at du har modtaget produktet gratis. Der står ingen steder at en bog, en cd eller en læbestift, som er sendt ud som anmeldereksemplarer til en uforpligtende anmeldelse skal markeres som reklame. Tværtimod.

Er der aftale om at omtale produktet?
Hvis I derimod har en aftale om at omtale produktet, så skal du markere det som reklame. Og hvis en virksomhed løbende har givet dig produkter, som du omtaler positivt, så skal det markeres som reklame. Forbrugerombudsmanden skriver:

Du kan kun bruge disse markeringer, hvis du ikke har haft nogen aftale med virksomheden om at omtale produktet, og hvis virksomheden ikke tidligere har givet dig produkter, som du gentagne gange har omtalt. Hvis virksomheden løbende har givet dig produkter, som du har omtalt positivt , skal din omtale markeres som reklame, fordi du og virksomheden anses for at have en stiltiende aftale om at omtale de produkter, som virksomheden giver dig.

Læs Forbrugerombudsmandens gode råd til influenter om skjult reklame her

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Konkurrencer: Dele og tagge, nej tak. Like og kommentere, ja tak.