Sådan bruger du Bloglovin'

Læserspørgsmål: Må man redigere i kommentarer?

Hej Katja

Jeg er for nylig faldet over din blog “Building blogs” som er en fantastisk “håndbog” at have med i rygsækken.

Jeg oplever i øjeblikket at en del læsere primært benytter mit kommentarspor til at reklamere, og det ville jeg egentlig gerne undgå.
Da det system jeg arbejder i tillader mig at rette i kommentarerne har jeg ind til nu fjernet linket fra kommentarerne og efterfølgende selv skrevet en kommentar med ordlyden

“Jeg har fjernet dit link. Mit blog er ikke en reklamesøjle. Hvis du ønsker at linke direkte til din giveaway er du altid velkommen til at gøre det i boksen “hjemmeside””.

.. men må jeg egentlig det, såfremt jeg gør opmærksom på det, og det er nedskrevet i sidens etik?

På forhånd tak.

Mvh.
Betina.

Kære Betina

Tusind tak for de pæne ord og din mail. Der eksisterer mig bekendt ingen generelle regler for, hvordan man redigerer i læseres og brugeres kommentarer, så du må i princippet gøre, hvad du vil.

Min egen holdning er, at man aldrig retter i andres kommentarer, da de er skrevet i en anden persons navn. Hvis man ikke ønsker dem på sin side, er man i sin gode ret til at slette dem, men det er “behold eller slet”, valget står i mellem.

Problemet med links med reklamer for eget indhold i kommentarfeltet kender jeg alt for godt fra primært Pudderdåserne. Den slags kommentarer bliver ofte taget af spamfilteret (Akismet) på grund af mængden af links, og vores spamfilter er så fyldt nu, at vi ikke længere har mulighed for at tømme det manuelt. Det har selvfølgelig løst problemet lidt af sig selv. De kommentarer forsvinder bare, som det de reelt er – nemlig spam.

Vi har faktisk også i perioder gjort som du gør – nemlig redigeret et link ud af kommentaren.

Men udover det, så mener jeg, at man aldrig må redigere i andres kommentar – ikke engang fjerne en stavefejl. Jeg har hørt om bloggere, som begyndte at redigere i upassende kommentarer, og det er blot uprofessionelt og upassende.

Man kan vurdere om den skal slettes. Det er den magt man har som blogejer, at vælge at slette en kommentar i stedet for at udgive den. Men hvis det alene handler om at fjerne et link, så mener jeg det er i orden, men det er kun min personlige mening. Jeg er dog blevet hårdere med tiden og sletter mere og mere. Jeg gider ikke have spam på min side, og spam antager efterhånden mange former – ikke kun af dårligt oversatte kinesiske robotter.

Nedskriv retningslinjer
Derudover synes jeg, du har gjort det helt rigtige ved at nedskrive de retningslinjer. Vi har også gjort det her. De er altid gode at have i baghånden i tvivlstilfælde – ikke mindst overfor en selv.

Men i tilfælde som disse, hvor der er tale om spam-lignende kommentarer, der er man altid i sin gode ret til at slette dem – retningslinjer eller ej.

6 kommentarer

 • Jeg har først fundet denne blog her for nyligt (har fulgt Pudderdåsserne i et stykke tid), men vil bare sige tak, ligesom så mange andre synes jeg er den er fuldt med gode råd.

  Jeg er ret ny og har kun blogget siden sommer, men har på det sidste fået både henvendelser om sponsorerede indlæg men også de her reklamelink hvor andre bloggere gør opmærksom på en giveaway eller lignede på deres egen blog i mit kommentarfelt. Som ny (og en anelse usikker) var jeg i tvivl om hvorvidt jeg helt skulle slette sådan en kommentar, for alt andet end selve linket (inkl. evt. kommentar om give away ifm. linket) virkede jo relevant og fint til det indlæg det var skrevet til. TAK for et godt indlæg om netop dette dilemma! Har slette linket og så må jeg se om det giver nogle knups… men synes ikke man på den måde skal bruge hinandens blogs som reklamer. Kunne aldrig selv finde på det og derfor har jeg valgt at slette linket, men at beholde kommentaren.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak Anette, jeg kiggede på din blogroll og fandt denne blog – og anede ikke den eksisterede. Jeg er sgu glad. Hvor er der meget insider-viden – for en grønskolling, som jeg er. Tak Anette KP og TAK Katja, hold da fast – jeg føler næsten, jeg er blevet så godt og rigelig informeret, at havde jeg dog bare kendt denne blog, da jeg startede for lidt over et år siden, så havde jeg kunnet forstå mange flere kommentarer til diverse events fra andre bloggere ” HVORFOR ER DU DOG MED?” “SKAL MAN IKKE VÆRE MERE ETABLERET FOR AT VÆRE MED?” etc… Og uskyldige mig – der har stået og sagt, “Jamen er bare blevet inviteret…???”
  Nå, anyway thanks for enlightment og NYE BRILLER – og nye nosser, tak <3

  I love blogland
  Ib

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Ibbe

   Tusind tak for de søde ord. Og hvor er det dejligt at du også har fundet herind. Husk – vi har alle været nye engang!

   Kram Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vil lige melde mig på banen her med et hurra. For det første er det et utrolig relevant og godt spørgsmål, og for det andet er Katjas svar lige i skabet. Grænsen går nemlig ved, at det må være okay at redigere et reklame-link ud. For bloggen er nu og engang DIN stue. Det er dig, der bestemmer. At fjerne et reklamelink ændrer heller ikke på den pågældende kommentar. Hvis man er udsat for grovheder (jeg blev engang kaldt noget, der bestemt ikke egner sig til gentagelse på skrift), så skal sådan en kommentar naturligvis ikke publiceres…på samme måde som et spamfilter også fanger en masse spøjse indslag.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan bruger du Bloglovin'