Tre kendetegn ved en succesfuld blog

Regler for bloggere og gaver

Reglerne for at modtage gaver, og om man skal oplyse det som blogger er flydende. Mange traditionelle medier har interne regler om, at man som journalist ikke må tage imod gaver overhovedet. Fordi det uden tvivl påvirker ens uafhængighed og kritiske sans.

Er der penge og annoncer i spil, så er markedsføringsloven klar. Det skal TYDELIGT markeres, om et indlæg er betalt – hvad end det er købt direkte, gennem affiliate eller som del af et annoncekøb. Læserne må ikke være i tvivl, og mærkningen må ikke forsøgt skjult.

I forhold til gaver er billedet lidt mere mudret. Jeg har ingen skriftlige kilder på det, jeg skriver her. Det er alene baseret på samtaler med jurister hos Forbrugerombudsmanden og Journalistforbundet.

Er indlægget en betingelse for gaven?
Det, der er afgørende for, om du skal oplyse om gaven, er, om dit indlæg er en betingelse for, om du får gaven. Hvis du – som jeg selv – får presseprøver tilsendt i en lind strøm og stadig suverænt selv vælger, hvad du vil skrive om og hvornår, så behøver du ikke oplyse om det produkt, du omtaler er gratis eller købt.

Det er på samme måde som aviser og magasiner modtager anmeldereksemplarer af produkter. Det oplyser de typisk heller ikke om.

Hvis du derimod modtager en gave eller et produkt til gengæld for at skrive om det, så skal det oplyses tydeligt i indlægget.

Google+

18 kommentarer

 • Ej hvor er det dejligt at du skriver om alt dette – det er én stor forvirrende rodbunke.

  Er der nogle regler for give-aways på ens blog? – skal man betale skat af gaver man modtager for at bruge til giveaways?

  Endnu engang tusind tak for alt det rigtig brugbare information!

  Katrine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Katrine. Beklager min radiotavshed her på et par år – jeg fik lige tvillinger 🙂 Faktisk er det vinderen af gevinsten, der skal betale skat, så vidt jeg kan gennemskue. Men jeg er ikke helt sikker. Er ved at undersøge det. Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Hej fed side 🙂

  For at være på den helst sikre side, har jeg et spørgsmål.. Eller to 😉

  1. Hvis man modtager et produkt, som man selv må bestemme om man skriver om, skal man så skrive noget bestemt i sin blogpost?

  2. Hvis man modtager et produkt, mod at man skriver om det, hvad er det så helt præcist, at man skal gøre sine læsere opmærksom på?

  Sorry, synes virkelig at det er en jungel at finde rundt i 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hejsa 😀
  Skal man egentlig betale skat eller noget i den stil, når man modtager blog-gaver? 😀

  God weekend <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Tak for nogle gode og informative indlæg.
  Jeg vil lige hører om hvordan jeg skal forholde mig til flg:
  Jeg er blevet kontaktet af et firma der vil hører om jeg vil teste et nyt produkt. Jeg får altså tilsendt et nyt produkt og kan frit vælge om og hvad jeg vil skrive på min blog.
  Ligeledes, jeg har været til et “blogger-event” og får en goodie-pose med hjem. Igen kan jeg frit vælge om og hvad jeg vil skrive på min blog
  Er dissee situation det du kalder “presseprøver” eller er det “gaver”?
  MVH
  Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Christina

   Dette er gaver. Men du kan i disse situationer selv vælge om du vil skrive om det og hvad du vil skrive og er altså ikke forpligtet til at oplyse om det.

   Kh. Katja

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Katja,
  Tak for endnu et godt indlæg 🙂
  Jeg kunne som blogger rigtig godt bruge et indlæg om hvordan man gør rent praktisk ift. skat og indberetning osv. Skal man være cvr registreret eller ej, skal det oplyses på selvangivelsen eller hvordan gør man lige. Jeg ved ikke om det er lidt uden for scopet på din blog, men det er i hvert fald lidt af en black box for mig og måske også for andre 🙂
  /Anja

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Uha, jeg ved lidt om det, men er jo så langt fra uddannet i den slags. Jeg skal prøve at se, hvad jeg kan gøre 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nu er jeg heller ikke uddannet, men de gange jeg har modtaget penge for indlæg har det firma som betaler indberettet det til Skat 🙂 Det kan selvfølgelig være en fordel at være cvr registreret i forhold til fradrag hvis omsætningen er til det 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja, selvfølgelig skal det indberettes til skat, når man modtager penge. Det er uden for enhver tvivl 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • …og det naturlige spørgsmål er så: Hvad er “tydeligt”? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • A-S

  Det er spændende at læse! Se bare en af DK’s største bloggere, der indtil for nyligt ikke har brugt affiliate links og nu gør det i stor stil – og det er meget diskret i indlæggene. Tjek dette seneste indlæg: http://passionsforfashion.dk/2013/02/leopard-suit-2/
  Det ligger helt ned i venstre hjørne under et “følg mig på blog-lovin-billede”. Jeg har stor respekt for hende ift. hvad hun laver i sin hverdag og bruger bloggen på, men lige der begynder jeg altså at føle, at hvis jeg trykker på linket så bliver jeg lidt ført bag lyset, når informationen om at der er affiliate links er så minimal. Og jeg elsker normalt hendes blog, men synes det er synd at så dygtige bloggere helt glemmer så vigtig en ting.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg kan godt se hvad du mener. Det er så lidt, der gør forskellen – fx om man lige flytter teksten foran eller efter et billede fx.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elsker dine indlæg! Synes tit det bare er bogmærket under sponsoreret eller der står “i samarbejde med”. Det duer vel heller ikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nej. Især ikke den første med mindre kategorien fremgår meget tydeligt i indlægget på en eller anden måde, jeg har svært ved at forestille mig. Det skal være tydeligt for læseren. Reglerne beskriver selvfølgelig ikke i detaljer, hvordan man skal beskrive det og med hvilke ord, men hovedpointen er: “Reglen indebærer, at markedsføring klart skal kunne identificeres som sådan uanset markedsføringens form og uanset hvilket medie, der anvendes.”

   Og tak Lullumut 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tre kendetegn ved en succesfuld blog